Ecologisch luieren

Ik liet jullie een tijdje geleden via Instagram al weten dat ik wasbare luiers en billendoekjes zou gaan gebruiken. Deze ecologische alternatieven blijken een trend te zijn in moeder-met-babyland. Een goede trend, absoluut. En ik wilde het ook uittesten. Hieronder licht ik graag toe waarom.

Een paar weken geleden repte ik mij van de school waar ik werk naar het station. Onderweg passeerde ik zoals alle dagen het kleine Carrefourtje. Daar zou ik nog gemalen kaas meenemen en vochtige billendoekjes voor Ellie, want die waren bijna op. In alle haast nam ik een duo-pack van het huismerk dat garandeerde geen alcohol en geurstoffen te bevatten. Ideaal, toch? Thuis toegekomen bleken het heel erg natte doekjes te zijn en ik hou daar zo niet van. Ik vervloekte mezelf dat ik een duo-pack had aangeschaft… Al maanden vond ik het zo’n strijd om goede doekjes te vinden voor Ellie, en zo vaak had ik het idee dat ik een verkeerde keuze maakte uit het aanbod en doekjes had aangekocht die niet ons ding waren. En ik testte er al veel uit.

Ik besef dat dit geen wereldproblemen zijn, en dat de doekjes die ik bestempel als slecht voor anderen wel goed kunnen werken. Toch zette het mij aan het denken. Ik wist al dat fellow blogger Laurein voor Josse de Cheeky Wipes gebruikte en overwoog ze ook te bestellen…

Het duwtje in de rug – of beter: wat me overstag deed gaan – was onze afvalfactuur. In Geel wordt zowel ons restafval, als ons gft-afval gewogen aan de hand van een chip en waar we in 2017 nog €94 betaalden voor ons afval werd dat voor 2018 maar liefst €189. Het dubbele. Echt waar; HET DUBBELE. Ik zou koste wat kost dat hallucinante bedrag omlaag krijgen en onder het motto ‘alle beetjes helpen’ bestelde ik de Cheeky Wipes. Ik was vastbesloten ze deel te laten uitmaken van onze daily routine. Toeval of niet, maar ook die week arriveerden twee all-in-one luiers van Bambino Mio die ik zou uittesten. En aangezien net Ellies luiers letterlijk de hoofdbrok van ons afval uitmaken, zou het gebruiken van wasbare luiers onze afvalberg kunnen verkleinen. En nu ik zo’n twee weken de doekjes en de luiers aan het uittesten ben – die laatste niet op dagen dat Ellie naar de crèche gaat – kan ik er hier eerlijk verslag over uitbrengen;

De cheeky wipes zijn een aankoop waarvan ik me beklaag dat ik hem niet eerder deed. De doekjes zijn zacht, en doen prima hun werk. Aangezien ik ze nu zo gebruik dat ze net ‘op’ zijn wanneer ik standaard mijn kookwasje doe (wednesdays, it is) heb ik zeker geen was extra. En doekjes kunnen, gewassen en wel, dezelfde avond weer de doos in

Ik moet wel toegeven dat ik ze liever niet had gebruikt toen Ellie nog middenin spuitluier season zat. In het geval van die kaka-explosies vind ik wegwerpdoekjes toch handiger en properder. En ook wat de luiers betreft, moet dat zo ongeveer mijn mening zijn: handig voor thuis, zeker nu ze wat groter is, maar minder voor op verplaatsing. Ik kan een halve dag doorkomen met twee luiers en enkele inlegdoekjes. Die laatste zijn in het geval van BambinoMio wel wegwerp, maar je mag ze mee door het toilet spoelen aangezien ze biologisch afbreekbaar zijn. Wat een absoluut pluspunt is, is dat BambinoMio ook zwemluiers aanbiedt en die ga ik zonder enige twijfel nog bijbestellen voor we met vakantie gaan. Ik heb namelijk een hekel aan de wegwerpvariant.

En als we dan toch bezig zijn: nu ik ondervond hoe zacht en gebruiksvriendelijk de Cheeky wipes zijn, kocht ik ook voor mezelf al wasbare wattenschijfjes. En misschien ga ik binnenkort ook voor wasbaar maandverband of gaat dat te ver? 🙂

Hoe staan jullie tegenover het gebruiken van ecologische alternatieven in jullie huishouden?

Lieve groetjes,

Annelies

Cheeky wipes-001Cheeky wipes-003Cheeky wipes-007

 

Een gedachte over “Ecologisch luieren

  1. Probeer eens een menstruatiecup, te handig! 😉
    Ik gebruik het nu een halfjaar en heb spijt dat ik de cup niet eerder ‘ontdekte’.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s